Assalamualaikum semua.. haaa... tengok tajuk pon dh tau kan??? so xpenah la update pasal resepi kan?? jd jari jemari ini gatal pulak nk tulis.,..huhuhu.. (selalu xrajin pon) :P okeh,, musim cuti semester nie nk gak la..praktikkan bnde2 masak memasak nt..snang nk berumah tangge nt..bak kate my mom la..huhu.. (anak mak lom ade calon lagi) ^_^ so resepi nie senang jer.. main campak2 je.. yg penting xde bahan2 pelik yg buatkan korg malas nk membuatnye.. xleceh pon kjenye.. rileksss je.. caya la ckp waa.. heheh.. okeh let's see the ingredients first..
Bahan-Bahan :
1kg Tepung Pulut (nk gune stgh kg pon bole xde masalah)
gula melaka
garam secukup rasa
pewarna hijau epal (nk gune daun pandan lg elok)
air
kelapa putih
Cara-Cara :
masukkan 1kg tepung pulut atau setengah kg klau xnk buat byk2 ke dalam mangkuk besar..
n then masukkan garam sedikit utk bg rase..
air pulak, if korg gune pewarna, gune air masak k.. if korg gune air pandan, jangan masukkan lg air masak..kang xpasal2 jd lempeng..hihi..
okeh mix the ingredient td smpai tepung xmelekat2 kat tgn n xmelekat kat mangkuk,,
gula melaka tu korg potong ikot suke sbb ade org ske gule byk, ade yg x..
okeh yg kelapa putih tu korg gaulkan sikit dengan garam.. jangan byk2 nt darah tinggi pulak.. so bulat2kan doh td dengan gula melaka td..
didihkan air, bila air dh mendidih baru masukkan taw.. bila kuih tadi terapung maknenye kuih td dh masak n dh boleh angkat,, dah pon boleh sadur kat kelapa tadi... haaa siap ! senang jer..selamat mencuba korg.. ;)
Bahan-Bahan :
1kg Tepung Pulut (nk gune stgh kg pon bole xde masalah)
gula melaka
garam secukup rasa
pewarna hijau epal (nk gune daun pandan lg elok)
air
kelapa putih
Cara-Cara :
masukkan 1kg tepung pulut atau setengah kg klau xnk buat byk2 ke dalam mangkuk besar..
n then masukkan garam sedikit utk bg rase..
air pulak, if korg gune pewarna, gune air masak k.. if korg gune air pandan, jangan masukkan lg air masak..kang xpasal2 jd lempeng..hihi..
okeh mix the ingredient td smpai tepung xmelekat2 kat tgn n xmelekat kat mangkuk,,
gula melaka tu korg potong ikot suke sbb ade org ske gule byk, ade yg x..
okeh yg kelapa putih tu korg gaulkan sikit dengan garam.. jangan byk2 nt darah tinggi pulak.. so bulat2kan doh td dengan gula melaka td..
didihkan air, bila air dh mendidih baru masukkan taw.. bila kuih tadi terapung maknenye kuih td dh masak n dh boleh angkat,, dah pon boleh sadur kat kelapa tadi... haaa siap ! senang jer..selamat mencuba korg.. ;)
okeh nie dohnye.. jangan lembik sgt nt susah nk bentukkan nt.. ;)
yang nie dh siap dibentukkan, kalau xnk melekat ubuh tepung macam dlm gambar nie.. lg memudahkan kerja.
tadaaaa !!! dh pon siap kuihnye,, senang jer.. bole jer buat.. xkesa la bntuknye ape besar ke, kecik ke, yg pnting sedap.. ;) selamat mencuba ! :D
#kuih nie kategori kuih tradisional, sape pndai buat mane la tau mak mertua atau bakal mak mertua lebih sayang dengan cube resepi nie..hehehehe.. enjoy reading ! ~ X0_0X