anizz sakura

Resepi : Ayam Masak Sambal Hijau Mudah Ikut Suka

Monday, January 12, 2015

Assalamualaikum...

dah lama tak update resepi kan.. so resepi pertama untuk tahun 2015 nie anis nak share resepi suka hati anis..hahah... ayam nie boleh kita pelbagaikan masakan.. meh anis share satu resepi suka hati anis nie.. simple.. tapi maaf ye terlebih minyak sikit..hihi... ambil ayam je eh..jangan ambil minyaknye pulak.. 

tapi ada orang suka ambil minyak lepas tu gaul dengan nasi panas..perghh..bertambah..tapi jangan amalkan selalu.. kolestrol tinggi woo..huhu.. oke lah berceloteh je kejenya..banyak menyimpang dari cerita asal..hahah... baca sampai habis oke.. ^__^



Bahan-bahan yang diperlukan : 

Ayam (ikut suka)

4 Cili Hijau (untuk dapatkan warna hijau dan rasa)

Cili Padi (ikut suka, kalau anis suka pedas so ubuh banyak2)

4 ulas Bawang Putih

2 biji Bawang Besar (satu biji dikisar dan satu lagi hiris)

Garam

Gula/Perasa


Cara-Cara :

1) kunyitkan dan ubuh garam pada ayam.. perap seketika.
2) kisar bawang besar,bawang putih, cili padi dan cili hijau.
3) dah siap kisar bahan-bahan untuk tumis, kita goreng ayam.. ikut suka jugak kalau suka ayam garing pun sedap atau goreng separuh masak..
4) dah siap goreng ayam, masukkan bahan kisar untuk tumis.. perasakan dengan garam dan gula..tumis sampai masak cilinye then masukkan ayam yang digoreng tadi.. kalau nak hiasan cantik sikit.. boleh hiris bawang besar .. dah siap semua, sedia untuk dihidang dengan nasi panas2..

# sorii banyak nau nau perkataan ikut suka.. dah nama resepi pun ikut suka kan..hahah... Selamat Mencuba ye !!! ^__^

You Might Also Like

21 Pengulasan

  1. mmg simple..asalkan boleh makan kan..

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. haa cuba la.. nanti dh try bgtai anis ye..hihi

      Delete
  3. wah, rajinnya masak..nampak sedap tu..jadi lapar perut kak wana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. xde la rajin mne.. kena ade mood jugak nie..huhu

      Delete
  4. feveret miza ni kak anis!
    boleh miza cuba nanti..makaseh resepi ^ ^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. cube taw.. nanti bgtau eh..hihi

      Delete
  5. tudiaaa pakat ikut suka ja.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. campak2 je ikut suka..asalkan boleh makan..

      Delete
  6. Replies
    1. cuba rase dulu baru tau sedap ke tak..huhu

      Delete
  7. kira macam ayam masak sambal cuma ganti ngan cili dan lada hijau la kan?

    ReplyDelete
  8. simple resepi Anizz, kak ana tak pernah lagi masak yang hijau ni,may be boleh cuba untuk kelaianan nnt :) wah rajin masak adik kak ana ni sekarang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. susah2 nie buat rumit je kite suka simple2..hahah.. senang ngap je..

      Delete
  9. pedas-pedas ni kesukaan orang jawa..hihiii.. boleh try dinner malam ni.. :)

    ReplyDelete
  10. aha..lebih kurang masak sambal merah kan cuma gantikan cili kering denga cili hijau..baik..dapat 1 resipi leh masa hujung mggu nih

    ReplyDelete

SUBSCRIBE

Like us on Facebook