anizz sakura

Resepi : Kerang Rebus Meletup

Tuesday, January 13, 2015

Assalamualaikum..

apahal dah pulak nie meletup.. bahaya nie..hahaha... sapa peminat kerang??angkat tangan...hihi... 
kali nie nak share resepi kerang rebus berperisa meletup..hahah... anis saja share dekat sini sebab senang buat rujukan..hihi... saja je meletup tu sebab bila kerang masuk dalam mulut lepas tu kunyah gigit semua tu yang meletup tu..hihi.. ^__^



Resepinya.....

mudah aja kawan-kawan ku sekalian..


Bahan2 : 

Kerang (ikut awak la nak banyak mana)

2 batang serai

 1 biji bawang merah / bawang besar

3 ulas bawang putih

halia (besar ibu jari )

air (untuk merebus)

garam & perasa


Cara-Caranya : 

1) cuci bersih kerang dulu ye kawan-kawan.. kerang kan berpasir.. then letak dalam periuk..

2) tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia..tak perlu lumat2 sangat.. serai tu kita titik je..

3) dah siap bahan tadi ditumbuk, ubuh dalam periuk yang ada kerang tadi dan masukkan serai serta  air.. agak2 tenggelam sikit kerang tu je paras airnya.. jangan rendam dengan banyak air sangat..hihi..

4) masukkan garam dan perasa..biar mendidih..lepas tu tutup api.. sedia untuk diratah..


p/s : sorii ye kerang terkeluar dari "kepompong" hahahha... meletup sampai terkeluar isi dari cengkerang.. ^__^

You Might Also Like

14 Pengulasan

  1. Bestnye kerang.. wawa memang suka makan.. sme laa cara, rebus mcm ni pastu mkm dgn sos cili.. meletup2..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa betul2.. makan dengan sos cili.. memang terangkat kan.. :)

      Delete
  2. Kak wana peminat korang..tak kisah la bakar arah rebus..apa jenis masakan pun Kak wana minat..

    ReplyDelete
  3. perghhh ratah kerang memang best sangat la....

    ReplyDelete
  4. Sbnrnya lya x mkn kerang, rugi kan hhehe

    ReplyDelete
  5. kerang..memang makan feveret ni =)

    ReplyDelete
  6. salam kenal anizz..

    kerang rebus ni memang feveret lah..kalo bulan2 puase, beli sekilo dua buat hadap lepas makan nasik dengan adik beradik, kena lak dengan sos cili pastu esok sakit perut hahaha hadap tak hengat punya :d

    adaa follow here ye, jemput ke blog adaa juga www.adaa-inspiration.com

    ReplyDelete
  7. arrrghhhh jelesnya...mane nak cari kerang dekat sini...akk suka kerang rebus makan dengan sambal kicap...mabeles habesss :D

    ReplyDelete
  8. Sedapnya kerang! Mana nak cari kerang dekat sini. *nangis bawah selimut*

    ReplyDelete
  9. wahhh latah tu yang meletopp..!! heheh.. makan tak hinggat.. tau2 habisss

    ReplyDelete
  10. sis JM pernah buat caranya sama cuma masukkan air sedikit sahaja kerana nanti bila mendidih air kerang akan kluar..time ratah tu mmg manis arghh...

    ReplyDelete

SUBSCRIBE

Like us on Facebook