anizz sakura

Fenomena Bunga Tekoma

Wednesday, March 11, 2015

Assalamualaikum..

Bunga Sakura Malaysia

bunga sakura malaysia
credit photo : katakcomel.my
bila masuk musim panas dan berangin..kadang2 kering nie.. mesti muncul bunga ni..kita panggil...bunga sakura Malaysia.. cantikk..sesuai la kalau nak berposing sakan bawah pokok bunga nie..dekat tempat anis study dulu..banyak jugak pokok ni... bestt la kan... hilang stress gituu.. warnanya ade beberapa jenis.. so anis nak tau jugaklah apa maksud dia sebenar dan jenis2 dia kan... so meh anis share di sini... 


Maksud Bunga Tekoma 


Tabebuia pentaphylla berasal dari Amerika Selantan dan Tengah adalah pokok hiasan yang ditanam sepanjang pinggir jalan atau hiasan tanaman. Di Malaysia, Tabebuia juga dikenal sebagai “Cherry Blossoms of Penang” yang mirip bunga sakura dari Jepun.
Di Malaysia ada 2 jenis warna bunga yang sering ditanam iaitu putih dan pink.Tabebuia pentaphylla adalah salah satu dari spesis dari bunga Tabebuia/tecoma ,Tabebuia pentaphylla adalah tecoma berwarna pink dan Tabebuia roseo-albaberbunga warna putih.
Bunga Tekoma ini juga berbunga hampir serentak dengan bunga sakura di Jepun iaitu di musim bunga. Boleh lah feeling2 Jepun kan..hikhik... tak yah pegi jauh2..Malaysia pon ade... 

bunga sakura malaysia
sumber google

bunga sakura malaysia
sumber google


You Might Also Like

24 Pengulasan

  1. oh. nama nya bunga tekoma.. baru tahu.. salu tgk tepi jalan excited la jugak.. tp xtau bunga pa

    ReplyDelete
  2. oooo baru akak tau nama bunga ni... he he he...

    ReplyDelete
  3. Baru tau namanya tekoma. Ade sekali tu sempat jugak rasa musim bunga ni berbunga, pehh, cantiknyaaa. :)

    ReplyDelete
  4. sama ler dgn zaza...baru tau hihihi.. asyik duk sebut sakura je hahaha.. memang cantik.. kat opis pun ada tapi kaler putih

    ReplyDelete
  5. Penang pun dah dipenuhi bunga bunga ni

    ReplyDelete
  6. banyak nampak tepi jalan dari Sp ke Aloq Staq..rasanya tahun lepas meriah..emm baru tau nama dia Tekoma.

    ReplyDelete
  7. cantik je kalau berbunga.. Area utara banyak ni.. kat my office pun ada.. feeling2 kat jepun klu lepak kat pokok ni..

    ReplyDelete
  8. Kat aloq setaq banyak pokok ni. Tahun lepas balik kampung, musim dia dah habis. Tinggal daun ja. Tahun ni pun tak sempat nak merasa. Tak dapat cuti.

    ReplyDelete
  9. tgk kt ig member...penuh dgn gmbr2 pokok ni tp kt sp laaa

    ReplyDelete
  10. Bile punya ni? Last year ke this year?

    ReplyDelete
    Replies
    1. this year tengok baru nk kembang2.. nanti lebatla tu bunga2 tu semua..

      Delete
  11. ehehehe ah ah depan rumah akak pun banyak pokok ni..
    tapi belum kembang penuh lagi..
    tahun lepas skali goncang tudiaaa jatuh hehee.. suka yang kaler putih..

    ReplyDelete
  12. Cantik, dekat taman perumahan kak ana pun dah mula muncul dah :)

    ReplyDelete
  13. musim bunga kat malysia kembali lagi

    ReplyDelete
  14. ade org ckp xde benih...so mcm mn nk tanam ehhh?tp cantik kan?nak carin tanam kat umah lah mcm ni

    ReplyDelete
  15. menarik! :D dulu sy selalu dengan pokok doa. sebab rupa dia macam tangan yg menadah ke langit. color dia pun hijau yg cantik - ala2 batik gitu

    ReplyDelete
  16. Cantiknyerr...mmg suka tgk bunga2 cantik camni..

    ReplyDelete
  17. memang cantik sangat2 bunga ni..wah, dah macam di jepun dah..

    ReplyDelete
  18. di kawasan mana ada bunga Tekoma ni Anis...tak pernah jumpa pun

    ReplyDelete

SUBSCRIBE

Like us on Facebook