anizz sakura

Resepi : Lava Kuinin

Tuesday, June 16, 2015

Assalamualaikum..

haiii bertemu lagi kita dalam rancangan masak masak bersama anis..hahahha... poyooo sangat anis ni.. kali ni nak perkenalkan resepi zaman dahulu kala.. Lava Kuinin.. ekceli kan, anis baru tau makanan ni wujud..hahah.. sebelum ni buat dek je bila ayah dok tanya kat mak bila nak buat lava.. rupanya senang sangat buat dia.. tak payah masak-masak.. kita campak-campak je..hahha..

Antara makanan orang negeri sembilan di kawasan daerah Rembau.. tapi, ramai zaman sekarang dah lupa nama makanan ni termasuk anis.. jadi, marilah kita menghidupkan kembali makanan lama-lama ni.. sekarang kan masih musim buah mangga dan kuinin kan? Lava Kuinin ni boleh jadi Lava Mangga jugak.. tapi kalau buah kuinin lebih menyengat..hihi.. cuba bau tangan korang lepas makan kuinin.. harummm baunya.. melekatt di tangan lagi..hihi...

ehhh ehhh berceloteh lebih anis ni.. meh anis bagi resepi Lava Kuinin pulak.. ayah kata, ini makanan pembuka selera.. jomm baca sampai habiss.. :D

resepi tradisi, resepi pembuka selera, makanan dari negeri sembilan, resepi warisan, resepi mudah, resepi buah kuinin,

RESEPI LAVA KUININ

bahan-bahan : 

1 biji bawang besar
8 ulas cili padi ( ikut tahap kepedasan masing-masing)
1 mangkuk santan 
2 biji buah kuinin
sedikit garam 
air suam


Cara-cara

1) potong buah kuinin ikut suka masing-masing.

2) hiris bawang besar, dan cili padi tadi.. ini pun ikut suka nak potong macam mana..jangan halus sangat sudah la..

3) ambil sedikit garam dan sedikit air suam dan larutkan dalam cawan.. biarkan sebentar..

4) ambil mangkuk besar, ubuh kuinin, bawang besar dan cili padi yang dihiris tadi.. masukkan santan, jika santan pekat, letakkan sedikit air suam..jangan guna air paip nanti sakit perut..

5) akhir sekali, letakkan garam dan gaul mesra ke semua bahan tadi.. dah siap.. simpan dalam peti sejuk sebentar dan keluarkan untuk dimakan.. hidangan ni boleh dimakan dengan nasi dan makanan tidak boleh disimpan lama ye..

You Might Also Like

12 Pengulasan

  1. wahh unik betul.. x dpt bygkan rasa dia ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah buat kak eny.. baru tau kena kat tekak ke x..hihi

      Delete
  2. erm.... menarik sgt ni... akak tak pernah dgr lava kuinin... mesti sedap ni....

    ReplyDelete
  3. Baru akak tengok resepi ni Anizz..
    Boleh juga mencuba ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak yati, kak yati buat lagi meletop sedapnye.. hihi...

      Delete
  4. Unik. Kak Sha orang Jelebu, tapi tak pernah pulak tau ada lava kuinin ni. Rare =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh kak sha org jolobu?? kenapo xkoba awal2..hihi

      Delete
  5. First time akak tgok lava kuini...selalu buat lava terung je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. anis pon baru tau kak SA..hihi.. ade eh lava terung.. baru tau jugak.. boleh share cara buat lava terung kak SA..

      Delete
  6. Wahh nampak cam menarik jer ..first time dgr ni aniss

    ReplyDelete
  7. glurppp..*telan air lliur.. nampakk sedappppp

    ReplyDelete

SUBSCRIBE

Like us on Facebook