anizz sakura

Resepi : Telur Rebus Masak Kari Meletup

Thursday, February 05, 2015

Assalamualaikum..

haa pasaipa meletup?? sebab terlebih ubuh cili...hahhaha... nie namanye resepi asal boleh..hahha... semalam pergi kat blog kak anajingga ternampak beliau buat telur rebus masak sambal.. tetibe.... *keluar mentol... lupa pulakk nak update resepi kat blog..hahha.. bukan nak menunjuk2 tapi sebagai rujukan mase depan anis jugak.. sebab tahap pelupa nie bukan boleh agak bile nak kena..huhu..

ehhh terlebih membebel pulak.. sesiapa yang blur2 nak masak ape hari nie.. boleh la cuba resepi nie ye.. dijamin sedap kalau cukup garamnye..huhu..




Bahan-Bahan :

1 biji Bawang Besar
3 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
segenggam Ikan Bilis
santan kotak
5 - 6 sudu cili kisar (ikut suka kalau nak ubuh banyak mane)
rempah kari daging/ayam
penumis
7 biji telur ayam direbus dan dibuang kulit
minyak untuk masak
garam dan perasa

Cara-Caranya :

1) kisar atau tumbuk bawang besar, bawang putih,halia dan ikan bilis tadi..

2)dah tumbuk...gaul dengan cili kisar dan rempah dalam satu mangkuk..

3) masukkan minyak dalam periuk.. dan tumis penumis dahulu.. penumis tu ade bunga lawang,bunga cengkih,kayu manis, biji ketumbar dan jintan semua tu.. dah naik bau.. masukkan campuran rempah tadi yang dah digaul dengan bahan yang ditumbuk/kisar..

4) biar sampai garing dan naik minyak.. lepas tu, masukkan santan kotak tadi..anis guna satu kotak kecik je.. masukkan air untuk ikut tahap kepekatan yang dikehendaki..

5) masukkan telur ayam rebus yang dah dibuang kulitnye.. masak sekejap. bagi sebati.. lepas tu masukkan garam dan perasa.. tutup api.. dan siap.. :)

simple dan cepat disediakan..
selamat mencuba!! ^__^


You Might Also Like

57 Pengulasan

  1. emmm baru tau ada tambah ikan bilis kisar dlm kari..mmg letup la..good good.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru tau jugak..hihi boleh la cuba pasni

      Delete
    2. hihi.. resepi mak anis nie.. boleh cuba lepas tu baru tau meletup ke x..hihi

      Delete
  2. dulu dekat asrama ni lah lauk yang selalu makan. hehehhe. rindunyaaaa zaman dulu dulu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..kalau rindu masak la sekali sekala..mengimbau kenangan lalu gitu..hihi

      Delete
  3. time lunch hour ni lapar pulak perut tengok telor masak kari.. sedap !.. nanti boleh la zaza try hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. anis yg tengok nie pon lapar..hahah... oke.. silakan cuba ye.. :)

      Delete
  4. Wah nampak sodappp..tak pernsh lg ltak ikan bilis hehehe..blh cuba nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai kate xpernah letak ikan bilis..huhu..xpe cube la ye kak lya.. :)

      Delete
  5. Baru sudah makan bubur, lapar lagi tgk makanan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape lagi kak ira.. makan laa..hikhik...

      Delete
    2. ibu mengandung perlu mkn byk dan kerap :-)

      Delete
    3. Perut tak sihat dh banyak hari :((

      Delete
  6. bhahaha kalo da meletop ni sure meleleh air mata nak makan hihi.. awatnya boleh terlebih cili ? akak suka aje lauk lauk telur.. tapi telur masak kurma kenot go sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. same la, telur kurma kureng..kih3.. syok sgt masak...macam pro tu yg trlebih cili.. menangis ayak mata kari..huhuhu

      Delete
  7. aduh..sedap sgt ni nizz...rindu masakan malaysia..wuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat la tiqi.. hihi... cari rempah kari.. bgtau anis nanti eh klau dh buat... kesian dye ye rindu masakan malaysia..huhu

      Delete
  8. sedapnyaaaa. nak lagi sedap, goreng dulu telur rebus tu, nanti crunchy sikit bahagian luar dia :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. I like that style.. ha ha ha...

      Delete
    2. hihi. klau goreng ramai xmkn kat rumah nie..huhu.. cara cmtu sedap gak.. :)

      Delete
    3. ahaa. ye kee :D alahai, rindu pulak tetiba dgn bunga telur yg dpt masa kenduri kawen. kutip banyak2, memang esoknya mak masak, kurma telur, kari telur. :D

      Delete
    4. Kena bela ayam banyak2 laaa.. Ayam kawen... Baru dapat banyak telur... He He He...

      Delete
    5. hahha... hadoii sakit perut bace komen kak SS lagi..hahahha

      Delete
  9. Kari tuhhh.. Perghhhh! Sodap tuhhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sampai menjilat jari tu kira sedap arghh..tapi jari tangan je tau

      Delete
    2. hahaha.. jngan pi jilat ibu jari kaki lak..hahahaha.. :p

      Delete
    3. Jilat Jari Manis baru tahu...Ha Ha Ha...

      Delete
    4. adehhh... jari manis tu manis ke?hahhahaha...

      Delete
  10. Wah Header Baru tu...my lovely girl...cayalah...wajah baru adnan-daughter cun melecun, kakak awak ni bilalah agaknya nak berubah wajah,ehem ehem pandainya buat kari telur tu, nampak sedap dan buh ikan bilis ye, nanti kak ana cuba pula resepi Anizz ni, kita sharing and caring-caring kay.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ana cube tukar la plak..huhu.. okee try taw... :)

      Delete
  11. eh..ehh..dah tukar layout lah si Anis ni..nak tukar template layout jugalah baru nampak FRESH di tahun baru :-)

    ReplyDelete
  12. Yezza.....kari TULUR...biasa buat kari x letak cili kisar dan ikan bilis tu sbb biasa letak kiub ikan bilis so lepas ni boleh try...kalau sis JM campur tomato agaknya sedap x eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jugak letak tomato..boleh olah ikut kehendak anak tekak..hihi

      Delete
    2. Letak tomato lagi sedap kot. Rasa masam2 manis masin pedas ...memang meletopssss

      Delete
  13. menyelerakan betol.. mtk sikit!
    haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamakk.. dh habis la plak..huhu..soriii

      Delete
  14. sis pernah try masak telur rebus masak budu . resepi ahmad fitri yahya , pengacara MHI .mmg sedap ... apa kata anis cuba ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke.. xpernah cube plak.. mcm sedap bunyinye tu..nanti nak cube la.. thanx info ;)

      Delete
  15. fav bonde kari telur cicah pulut....
    kalau Nampak terpaksa cheat sehari

    ReplyDelete
    Replies
    1. uishh xpernah cube nie.. must try nie..huhu..idea bru..hahaha

      Delete
    2. Hahaha cheat sesekali xpe bonde

      Delete
  16. errrrr.... dah la tgh lapooo... terbuka plak entri yg ni kan.. haha. last2 carik megi kat dapur. jumpa la megi kari letup. asal ada. hehe.

    ReplyDelete
  17. Samalah. Akak kalau tiba time rajin masak tu menjadi..tapi, next time masak bahan tak pernah sama. Main csmpak apa yang terlintas kat kepala je. Jadi,tentu2 lah rasa dah x sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 resepi hentam tu la yg sodap..huhu

      Delete
  18. hai anizz!! akk dtg jalan2 sini...lame dah xblogwalking...tuan rumah ape kabor? sehat ker? dah makan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye akak gojesss... sihat sgt dh nie kak aisya.. hihi... ;)

      Delete
  19. perghhh memang sedap nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arz boleh suruh wife masakkan. Hurmmm sebut pon dh kecur liur ni

      Delete
  20. nnti nk masak aina tgk resepi ni

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah dah try td wat makan malam. Husb approved... thansk sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh... feedback yang bagus :) thanks sbb sudi pkai resepi ni :)

      Delete

SUBSCRIBE

Like us on Facebook